خواب دکتر … !!!
اوایل انقلاب وقتی با نظر مرحوم منتظری و حمایت قاطع امام ( ره ) ، موضوع برگزاری جشن میلاد نبی مکرم اسلام ( ص ) و هفته وحدت شکل گرفت ، بارقه امیدی در دل مسلمانان ایران و جهان پدیدار شد که حتی علیرغم بد طینتی شیاطین جور واجور و تحریک کنندگان و برهم زنندگان وحدت شیعه و سنی زیر لوای روایات مجعول ، تا امروز کماکان هفته وحدت فرصتی فراهم میکند تا شیعه و سنی اختلافات را کنار گذاشته و به یک جهت و منبع عظیم الهی چشم بدوزند و مسرور از مسلمان بودنشان باشند .
وارد بحث دینی و فقهی هزار و اندی ساله نمی شوم و آنرا به اساتید فن واگذار می کنم .
…. این روزها شاهدیم که افراطی های هر یک از فرق اسلامی که تعدادشان در هر دو طرف کم نیست و به قول مقام معظم رهبری ، خیلیهایشان هم نیتهایشان نیتهای خوبی است لکن بصیرت ندارند ، بر آتش دشمنی ها می افزایند و آنرا تشدید می کنند .
ما را چه شد ؟
به سرعت چهار موضوع از خاطرم گذشت . یکی مربوط به ایام جنگ بود که افتخار خدمت در لشگر ۴۱ ثارالله را داشتم و می دیدم که با نفس گرم امام ( ره ) ، بسیجیهای اهل سنت سیستان و بلوچستان دوشادوش بسیجیان شیعه برای یک هدف کنار هم قرار گرفتند . شهید و جانباز و اسیر هم شدند . موضوع بعدی ، حضور چشمگیر و بی سابقه اهل سنت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۷۶ با فتوای علمای اهل سنت بود . یکی هم ، استقبال بی نظیر عربستان و کشورهای مسلمان از سید محمد خاتمی و آخری هم ، نفس نفس زدن امیر قطر در سال ۷۸ بود .
تبلور وحدت را کجا می توان یافت ؟
…. پس از جنگ تحمیلی و در سال ۷۶ ، نفس گرم خاتمی ، اهل سنت را به صحنه کشاند . ایرانی بودن و دل بستن به نظام جمهوریاسلامی با محور برابری و عدالت و تعادل بین اقوام و مذاهب و حسن همجواری بود که خاتمی آنرا مطالبه می کرد و باعث شد تا بیشترین آراء حضور اهل سنت در انتخابات ، در آن سال رقم بخورد . لیکن موضوعی که سال ۷۸ در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ، خصوصاً عربستان شکل گرفت ، جنسش کاملاً متفاوت بود . رهبران کشورهای عربی که همه اهل سنت نیز بودند ! ، هیچ جیزی کم نگذاشتند .
خاطرم هست ، فهد ، پادشاه آنروز عربستان که بیمار بود و وضعیت مساعدی هم نداشت ، پس از سالها ، علیرغم توصیه و ممانعت پزشکان ، هنگام ورود رییس جمهور ایران به فرودگاه جده ، روی ویلچر به استقبال خاتمی آمد ! . تیم تشریفات عربستان بعدها گفت : ملک فهد اصرار داشت شخصاً پای هواپیما حضور داشته باشد تا به دنیا بفهماند که مردی بزرگ میهمانش می باشد . در آن سفر ، فهد بالاترین نشان کشور عربستان را به خاتمی اهداء کرد و همه سران و شاهزادگان سعودی ، در صفی طولانی منتظر می ماندند تا یکی یکی با رییس جمهور ایران دست داده و به وی خیرمقدم بگویند .
در همان سفر ، از معاون وقت وزارت خارجه شنیدم که فهد در یکی از مذاکرات خصوصی ، به خاتمی گفت : پسرم ! ، تو امید آینده جهان اسلامی …. امید آینده اسلام !!! . سفر عربستان تمام شد .
بعد از عربستان عازم قطر شدیم . شب رسیدیم . قرار بود ساعت ۱۰ صبح فردا در حضور امیر قطر ، سان رسمی داشته باشیم . همه پروتکلهای بین المللی ایجاب میکرد تا رییس جمهور به محل سان رسمی برود و مورد استقبال رسمی امیر قرار بگیرد اما حدود ساعت ۳۰/۹ ، شخصی تنومند با لباس عربی سفید ، نفس نفس زنان از پله های طبقه دوم محل اقامت خاتمی بالا آمد . نزدیک من شد و پرسید ” آقای خاتمی کجاست ؟ ” . وی را نشناختم و از ایشان سئوال کردم ” شما ؟ ” … ، در حالی که نفسش بند آمده بود گفت ” انا امیر … انا امیر ” …. ، او امیر قطر بود . خودش به استقبال رییس جمهور کشورمان آمده بود ، تا به اتفاق وی به محل رسمی سان بروند … !
در سالهای سیاستهای مثبت خاتمی ، روابط دوجانبه با همه دنیا ، خصوصاً کشورهای عرب خلیج فارس که همه سنی مذهب هستند ، بیش از گذشته تقویت و هر چالشی به سرعت با مذاکره حل می شد .
این یعنی وحدت جهان اسلام …
خدا رحمت کند مرحوم آیت الله طاهری خرم آبادی را که آنروزها گفته بود : سفر پربرکت آقای خاتمی موجب عزت اسلام و شیعه و سربلندی ملت بزرگ ایران شد .
اما سالها بعد ، همان امیری که برای استقبال از خاتمی ، نفسش به شماره افتاده بود ، با دمپایی در پاویون فرودگاه مهرآباد کنار آقای دکتری نشست و با تمسخر به او گفت ” انا جئت من خلیج العربی !!! ” . همان دکتری که سال ۸۰ در خواب ، دغدغه مدرک دکتری اش برطرف شد و سه صندلی دید که همه منتظر نشستن وی روی سومی که خالی بود می باشند … !!!
سالها بعد صندلی سوم توسط دکتر محمود پر شد . برای وحدت خیلی تلاش میکرد . حتی برای تقریب مذاهب !!! در سال ۹۱ ، در مصر بی مهر نماز خواند . لیکن به مرور تنشهای دوجانبه با کلیه کشورها ، از جمله کشورهای مسلمان به اوج خود رسید . احمدینژاد همواره در سخنانش کشورهای عرب منطقه را در هر موضوعی مورد سرزنش قرار می داد . اما متاسفانه اختلافات به وجود آمده در زمان احمدینژاد ، ریشههای ایدئولوژیکی و ژئوپولیتیکی داشت که مسیری برگشت ناپذیر را دنبال می کرد . کار به جایی رسید که در زمانی که نایف بن عبدالعزیز فوت کرد ، عدهای در مقابل سفارت عربستان در ایران ، اقدام به توزیع شیرینی نمودند . دکتر هرچه تلاش کرد ، نشد . شاید وی مصداق سخن معصوم ( ع ) قرار گرفته بود که فرمود ” هر کسی در دل ، کینه مسلمان داشته را باشد ، هر قدر لبخند بزند ، تاثیر نخواهد داشت ” .
سرانجام نتیجه اختلافات روزهای دکتر این شد که امروز در دنیای اسلام به جای وحدت ، فرقه های اسلامی به دست خود ، خون یکدیگر را قربه الی الله بر زمین می ریزند .
رضا اصلاحی
منشی ویژه رییس دولت اصلاحات
پاسخ دهید